6/11/10
"Πως" πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα
Άρθρο του Θανάση Ζεκεντέ, Αντιδήμαρχος Αταλάντης
Η επιλογή με βάση τις πιθανότητες εκλογής των υποψηφίων, αν και διασφαλίζει στα κόμματα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι διασφαλίζει και την αποτελεσματική λειτουργία του αιρετού στην αυτοδιοίκηση. Δεκάδες καλλιτέχνες και διάσημοι από όλους τους κλάδους επιστρατεύονται στις εκλογές, εκλέγονται εξαιτίας της δημοφιλίας τους και της επιτυχίας τους σε άλλους κλάδους, άσχετους από την τοπική αυτοδιοίκηση, και στη συνέχεια παραγκωνίζονται.
Το ζήτημα είναι αν ο υποψήφιος είναι δημοφιλής ή αν είναι ικανός; Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να αποτυγχάνουν εκλογικά άτομα εργατικά, με ιδέες, γνώσεις, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους και να εκλέγονται άτομα με ισχυρούς κύκλους γνωριμιών που στην πράξη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να διαμαρτύρονται για τη λειτουργία και την απόδοση των αυτοδιοικητικών, χωρίς ωστόσο να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική για τις επιλογές τους.
Ο αιρετός πρέπει να έχει την κριτική ικανότητα, το ηθικό ανάστημα, την αμεροληψία και τη γνώση να αποφασίζει σωστά ακόμη κι αν σε συγκεκριμένες αποφάσεις έρχεται σε αντιπαράθεση με τις μάζες. Η ψυχολογία της μάζας είναι ευμετάβλητη και δεν στηρίζεται στη λογική αλλά στο συναίσθημα. Αυτό που σήμερα φαίνεται λάθος στο μέλλον μπορεί να είναι η μόνη λύση. Δύσκολες και σκληρές αποφάσεις μπορεί να θίγουν μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών αλλά είναι αναγκαίες για το κοινωνικό σύνολο. Οι αιρετοί θα πρέπει να έχουν ως άξονα των επιλογών τους το σύνολο και όχι τις μονάδες. Δυστυχώς, η εκλογική πίεση που ασκείται από τους ψηφοφόρους στους αιρετούς πολλές φορές στρεβλώνει τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών.
Ο αιρετός πρέπει να οδηγεί τους πολίτες προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να επηρεάζεται από τις οργανωμένες ομάδες πίεσης, και όχι να καθοδηγείται ανάλογα με τις συνθήκες. Συνήθως οι αιρετοί που αποφασίζουν αμερόληπτα και ανεπηρέαστοι από ομάδες πίεσης δικαιώνονται μακροπρόθεσμα και δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι αιρετοί που διαπλέκονται με ομάδες πίεσης και υποκύπτουν στις πιέσεις που τους ασκούνται. Όσο οι αυτοδιοικητικοί θα ενδίδουν τόσο δυσκολότερα λαμβάνονται σωστές αποφάσεις.
Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία μέτρησης της κοινής γνώμης που είναι απαραίτητα για κάθε πολιτικό. Ωστόσο, αν οι πολιτικοί λειτουργούν και αποφασίζουν με βάση τις δημοσκοπήσεις τότε δεν είναι ηγέτες αλλά μαριονέττες της κοινής γνώμης που έντεχνα επηρεάζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τα οικονομικά συμφέροντα. Ο αιρετός πρέπει να έχει τις ικανότητες να προβλέπει το μέλλον και να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις σήμερα ακόμη και αν αυτές έχουν πολιτικό κόστος. Ο αιρετός που συμβουλεύεται μόνο τις μετρήσεις της κοινής γνώμης καθίσταται άβουλο όργανο τους.
Η αυτοδιοίκηση, αλλά και η χώρα γενικότερα, χρειάζεται ανθρώπους με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα. Στις επερχόμενες εκλογές τα κριτήρια επιλογής ανάμεσα στους υποψηφίους πρέπει να είναι διαφορετικά. Η μείωση των Δήμων και η κατάργηση των Νομαρχιών περιορίζει τους αυτοδιοκητικούς καθώς στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εκλεγούν 713 περιφερειακοί σύμβουλοι στη θέση των 1.496 νομαρχιακών συμβούλων και 9.527 δημοτικοί σύμβουλοι στη θέση των 16.150 συμβούλων. Δηλαδή οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία να καταπολεμηθούν οι πελατειακές σχέσεις και να αναδειχθούν αυτοδιοικητικοί με βάση προσόντα και ικανότητες, καθώς όσο λιγότεροι είναι οι αυτοδιοικητικοί τόσο περιορίζεται το φαινόμενο της αλληλεξάρτησης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου