19/9/10

Περί πνευματικών δικαιωμάτων


Με έναν ευφυή ελιγμό προσπαθεί να δώσει τέλος ο ΣΚΑΪ στη χρόνια αντιπαράθεσή του με την ΑΕΠΙ, για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων της μεταδιδόμενης μουσικής: από Δευτέρα ο σταθμός σταματάει να μεταδίδει τραγούδια! Το πρόγραμμα του ούτως ή άλλως ενημερωτικού σταθμού θα απαρτίζεται εξ' ολοκλήρου από εκπομπές λόγου και οι εκφωνητές του σταθμού θα πρέπει να μιλούν... ασταμάτητα. Τα όποια κενά θα καλύπτονται με «χαλί», με μουσικές όμως των οποίων τα δικαιώματα δεν εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ.

Τι οδήγησε όμως τον ΣΚΑΪ στην κίνηση αυτή; Μα φυσικά το υψηλό κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περι πνευματικής ιδιοκτησίας, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός (σσ. που μεταδίδει μουσική) υποχρεούται να καταβάλλει στην ΑΕΠΙ ποσοστό επί των εσόδων του. Που φυσικά στην περίπτωση του ΣΚΑΪ, όπου τα έσοδα είναι μεγάλα, το προς καταβολή ποσό είναι επίσης μεγάλο και διόλου ευκαταφρόνητο. Για τα μουσικά ραδιόφωνα η μετάδοση μουσικής αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και κατά συνέπεια η καταβολή ποσόστοσης έχει περισσότερη λογική. Ωστόσο σε ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο όπως ο Σκάι, η μουσική μπορεί να κοστίζει περισσότερα από όσα αποφέρει. Και καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι (βλέπε και τι έγινε στο Μελωδία που έμεινε μισός), οι υπεύθυνοι του ομίλου, σκεπτόμενοι με τετράγωνη λογική, ελάττωσαν σταδιακά και τέλος έκοψαν τελείως τη μεταδιδόμενη μουσική. Προφανώς ελπίζουν (και ίσως έχουν κάποιο δίκιο) ότι οι ακροατές του σταθμού δεν ψάχνουν τη μουσική στη συχνότητά του και άρα δεν θα πτοηθούν από την έλλειψη τραγουδιών.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη λογική αξίωση των καλλιτεχνών να απολαμβάνουν ποσοστά επί των κερδών που αποφέρει η μουσική τους, η ΑΕΠΙ δεν χαίρει εκτίμησης ούτε από την πλευρά των ραδιοφωνικών σταθμών (λόγω του υψηλού κόστους) αλλά ούτε κι από τους καλλιτέχνες, λόγω των υπερβολικών κρατήσεων και της αδιαφάνειας, που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.
ΠΗΓΗ:www.radiofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: